Followers

Monday, November 17, 2014

hang out ber3

Assallamualaikum...korang pe kabar?

Alhamdulillah...ari ni genap medina 11bulan...sebulan lagi nak setahun...perancangan menyambut hari ulangtahun medina masih berjalan...nantikan entry aku tentang tu ye...

Okay....ni nak kongsi gambar terbaru kitaorang, lately ni suko sgt ummi,waleed dan medina bergambo....acececehhh...happy family la gayanye...syukur alhamdulillah...

Mana je we all pegi, ade je nak amik gmbar...dengan perangai medina yg suka berselfie lagi..jenuh tangan nak bergmbr dgn die...hahahha




Yezaaaa....

Happy 11th month medina cayunkk...

Ummi n waleed loveee u ketat2..

Tuesday, November 11, 2014

bila waleed nye dah mcm medina

Assallamuaaikum korang...

Ari ni nak cerita kesah bapa dan anak...hehe..aah pasal medina dan waleed die ar....

Xtau lah kenapa si medina ni manja sangat ngan waleed die..mgkn betul la org pengalaman cakap,kalau anak pempuan ni ikut bapa..semua la ngan bapa la...muke ke, perangai ke...Semuanya sama...haaaa..ade je tau...

Tapi, tetiba pula pada satu malam, waleed medina pula yg bermanja2 ngn medina....terikut2 perangai budak kecik...sweet jee aku tengok...


Haaaa koranggg tengookk la sendiri...Waleed nye join sekali masuk baby cot medina tuuu..nasib bek x patah....hahahha...medina pun sengih memanjang...sukewww le tewww...

Errr aku nak komen ape ye tntg gambar tu?heheheheh

bye2...

Friday, October 17, 2014

planning besday medina

ALHAMDULLILAH..anak ummi dan waleed dah masuk 10bulan..makin aktif dan bijak...kuat makan tapi berat tetap maintain 8kg...huhuhu..

Lagi 2bulan, medina dah nak masuk setahun...waaahh terujanya aku nengok dia membesar depan mata...macam sekejap je kan? semalam rasa macam baru je beranak..mengharungi waktu berpantang...susukan medina...mandikan dia...masih terbau2 lagi bau wangi baby ....tapi skrng medina dah makin masam...kuat sangat bermain, tang nak berdiri tu lah yg kelakar..asyik jatuh..kecian...medina kena usaha lebih tau...bukan boleh terus berjalan tau,medina kena belajar step by step...amboi,aku bercakap ni macam dia dengar dan faham je kan...takpela...nnti bila medina dah besar,bolehlah baca blog ummi ni..untuk tatapan di masa akan dtg...mana lah tau umur ummi xpanjang,blog ni je kenangan ummi...uhuk uhuk...ok dah2 ..

Sebenarnya, aku tengah plan nak buat majlis besday medina bulan 12 ni...ewah2..awal ko merancang ye minah...lama lagi tu 2bulan...hehhe..

Memang le...aku memang mcm ni,suka plan awal2...sekurang2 bila plan awal2 ni xkelam kabut...and then aku ni suka survey awal2..mcm2 dah dalam otak ni...tema majlis ape?cake ape?gift ape?makanan ape?sapa yg nak dijemput?semua tu kena bajet awal2...

Waleed die syorkan buat majlis doa kesyukuran je...aku xde hal...lagi aku suka,lagi berakah kan? Tapi kalu nak buat tu,adelah ala2 mini candy buffet besday skit..hahhaa...tang tu memang aku pnya idea la...ni yang nak plan skrg..

Atas request orng,aku akan buat mini candy buffet skit...ala xperlu nak order pakej2 candy buffet tu,buat sendiri lagi jimat dan puas hati kan?

Ada jgak aku gugel2 sikit design mini candY buffet ni kat tenet..yang betol2 simple n mini laa...






Dalam majlis tu aku kena bajet dan plan beberapa perkara :

#makanan
#gift
#hiasan
#mini candy buffet
#Kadjemputan? Yg ni rasanye xperlu,sbb aku nak wat simple je..jemput pakai fb or wassap pun ok..

APa lagi ea? Oooo tema majlis...emmm banyak pula mak budak ni plan..mcm die plak nak besday kan?hhahaha...ambooii teruja la katakan...my 1st doter tuuu..

Okaylah..nnti aku share benda2 yang aku nak buat tu ye... chow

Saturday, September 6, 2014

join class penyusuan

Assallamualaikum wbt...

Penat ari ni sbb seharian tinggalkan medina gara2 nak join sangat seminar penyusuan ibu tanpa supplement. But syukur sangat sebab ada waleed dan neneknya menjaga. 

Kenapa aku join seminar ni?

Sebelum ni aku bnyk baca tentang ilmu2 penyusuan melalui buku, artikel,internet dan sebagainya tapi bagi aku banyak bezanya kalau kita sendiri yang turun padang dan mendengar ilmu tu dari orang2 pakar,expert dan mentor. Sebab mereka berbicara dan berkongsi ilmu dari pengalaman dan perjuangan mereka sendiri. Lebih2 lagi, kita juga dapat berkongsi dari peserta2 lain dan bertukar pendapat serta idea. Memang seronok sangat sebab selain dapat jumpa mentor tu (selama ni follow die kat fb je) kita dapat berjumpa peserta atau mommies yang lain dan berkawan dengan mereka.

MasyaAllah, terlalu banyak ilmu yang dapat aku praktikkan tentang penyusuan ni..di samping di ajar cara mmperbanyakkan susu tanpa supplement atau milkbooster,kami juga di ajar cara menggunakan pam susu dengan betul..haaaa...selama ni aku main pam2 je tau tapi xtau lah pula ada cara nak gunakkan pam tu utk dapatkan lebih banyak susu..memang xrugi wei...

Disebabkan susu aku semakin lama semakin merudum,aku tekad nak join seminar susu ni...aku nak tau apa masalah aku yg sebenarnya..yelah jadual pam dah buat,deman v supply sah2 dah sentiasa buat tpi satu je masalah aku..aku xjaga pemakanan...

Jadual pemakanan aku yang tak teratur

Dulu, aku makan set penyusuan produk shaklee..ala,yang femes gile tu...yang mahal sgt2 tu..hehehe...memang betul shaklee byk membantu susu aku jadi banyak tapi larat ke kau asyik nak membeli esp tu tiap bulan dengan ekonomi keluarga yang makin lama makin mencengkam dada kau jadi sempit dan senak?..heheh..terlebih pula aku neh..yup, dats y lah aku stop makan shaklee..memang ketara sangat susu jadi drop lepas x makan shaklee tu..tapi aku still pam dan df medina,alhamdulillah susu still in going..

Yang menyebabkan makan tak teratur adalaah, hidup dalam ekonomi yang kejap ok dan kejap x ok...hahhaaa nampak x kejadian die? Tak faham ye? Okay aku explain, kadang2 bila kau ada duit dan anak, apa kau fikir dulu? Mesti keperluan anak kan? Selepas tolak bahagi campur darab bagai,duit yang kau ada hanya tggal utk beli minyak kereta pergi keja dan balik rumah dan utk keperluan penting...lepas tu bila kau dah tinggal ngan mertua,ko tak boleh fikir ko tinggal free tau,ko kena sedar sikit diri ko tu cuma menumpang,jadi keluarlah duit utk beli barang2 dalam rumah tu..tapi dengn keizinan suamilah kan....terpulang...

Eh pe kaitannye plak psl ni? Adelah sikit....hehheee

Soo...bila  ko nak beli makanan2 yang kau nakk, pun rasa terbantut tau...kadang2 kaalau aku beli something yang aku fikir benda tu memang betul2 aku tak dapat kongsi ngan suma orang, suami akan suh simpan dan sembunyikaan dalam bilik..hahhahaha...logik x? Betull....kalau x,kau simpan dalam peti ais atau kabinet dapur,confirm besok dah habis atau dah xde tetiba...yelah ,kalu kau dah tinggal serumah dengan ipar duai dan anak buah2 yang jenis makan semua orang punya,mmg tak sampai seminggu kau nak ikut jadual pemakanan kau dengan betul...terpaksa la kau nak membeli semula benda tu ,padahal duit yg lain kau dah plan nak beli yang lain pula kan?

Tulah tekad hati nakk cari rumah sendiri...bilalah ye?

Mungkin kalu u olls baca maslah aku ni macam mengarut jer kan?tpi kalu u olls berada di tempat aku,fahaamla tu nanti..so korang jangan nak menghentam pula kat sini....oppss...

So dats y,bila aku dah tau pemakanan apa yang boleh membantu banyakkan susu,aku beli secara perlahan2..dan simpan...suami lah yang banyak membantu tau..thanks sayang...

Banyak tips2 yang boleh kita buat utk banyakkan susu,antaranya benda yang kita makan tu sendiri...seperti apa?haaaa yang tu aku akan kongsikan dalan entry akan dtg...xlarat nak bebel banyak2 sini...penat belum hilang..


Okay medina dah bangun minta susu..  chow..

Ummi medina
Sabtu
10malam.

Terima kasih yang amat kepada mentor penyusun ibu tanpa supplement,puan asiah yang sudi datang dari jauh kerana ingin berkongsi ilmu dengan kami....






Thursday, August 7, 2014

1# Raya bersama medina & hana

Tahun ini adalah giliran kami balik kampung aku kat Keningau...Alhamdulillah,raya kali ini semua adik beradik aku berkumpul dirumah. Perasaan gembira dan sedih tu usahlah aku gambarkan..dengan keadaan kehidupan kami yang serba sederhana dan dihimpit bermacam2 dugaan..dari kes rumah lama kami terbakar sehinggala aku beranak sorang, tabah betul aku melihat keluarga aku menghadapi semuanya...mungkin raya tahun ini amat bermakna bagi kami sekeluarga,sampaikan dipagi raya hari tu,air mata aku hampir jatuh melihat mama aku bersedih..keluar air mata seorang ibu...entah apa yang disedihkan olehnya ,aku cuma anggap mama mungkin tidak menyangka anak2,menantu dan cucu2nya berkumpul semula raya tahun ini..atau mama rindu keluarga dikampungnya sendiri..aisshhh mood sedih pula aku ni...

Okay dah2....*sambil lap air mata

Yup,aku sebenarnya nak bgtau,tahun ini adalah raya pertama buat medina..hehe err dan kajennya..hana..baju raya medina yang aku tempah sangat cantik bila medina pakai..so cute..hehe..

Okayy...just wanna to share...

Beza sebelum dan selepas 8 bulan
















Hehhehe comel je aku tengok budak 2 orang nih..mula2 jumpa ,yang sorang suka tarik rambut dan mencubit,yang sorang lagi suka betul membalas dengan kaki...ish ish...medina ler tu suka sgt main ngan kaki..kalu dia nak kejut aku tidur pun dengan kaki,kdg2 je ditepuk2nya dengan tangan....luv u ma doterrrr..kat bawah ni hasil kreatif waleed medina...



Okay see u soon...bye2..Salam aidilfitri dari kami,ummiwaleedmedina...







Monday, June 30, 2014

Cerita Ramadhan: Tarawih Berjemaah Kat Rumah Sendiri

Assallamualaikum wbt...selamat menyambut Ramadhan El Mubarak...

Alhamdulillah...semalam dapat solat tarawih berjemaah kat rumah jer...terima kasih lah kat encik suami yang beriya2 mahu mengajak seluruh keluarga untuk berjemaah (walaupun tak semua) tapi tetap aku bersyukur kepada adik ipar yang join semalam walaupun anak2 takde sape yang menjaga, terpaksa mereka jaga diri sendiri jer..hehhehe

well, bukan aku tak nak solat tarawih sendiri kat rumah tapi aku nak target pahala tarawih secara berjemaah sebab pahala jemaah  lagi besar dari pahala sendiri. Dah tu, kalu nak pahala jemaah sangat nape tak pergi masjid jer kan? emmm kalu ada yang tanya aku macam tu, memang kena leter dek aku la nampaknya.... 1st, aku ada anak yang berumur 6bulan lebih yang masih memerlukan ibunya setiap masa, sekurang2nya bila aku terawih kat rumah, aku dah ready untuk on call okay? 2nd,  wanita sebenarnya tidak digalakkan untuk bersolat jemaah di surau atau masjid.. orang perempuan lebih afdal solat di rumah dan pahalanya adalah lebih besar..Selain menghindar diri dari fitnah,  wanita yang solat di rumah dapat berehat rehat di dalam melakukan ibadah solat sunat seperti sunat terawih...sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga
tapi kalu nak berjemaah kat masjid juga tidak ada masalah..

kadang2, pelik juga aku kenapalah ada member2 yang terkejar2 nak solat terawih kat masjid..yelah, kalu ko tak banyak wat keje waktu siang tu tak pelah..ni ko penat balik dari kerja, ambil anak kat sekolah, nak masak untuk berbuka lagi, nak buat itu ini, nak sedia itu ini..last2 masa ko nak terawih kat masjid, mata ko dah layu tak fokus nak solat...kan tak bagus macam tu? sedangkan kita kena faham bahawa solat tarawih itu solat' rehat'..so tak perlu terkejar kejar...Tarawih ni bermaksud rehat.. Solat tapi berehat.. bukannya solat express mahupun Transnasional..  dan tarawih ini dilakukan 2 rakaat.. kemudian 2 rakaat dan seterusnya..Dan juga boleh dibuat secara sendirian di rumah andai tak sempat ke masjid. Alhamdulillah..beruntungnya lahir dalam keadaan Islam sebab Islam itu indah, mudah dan adil...Syukur lah naaakkk...

InsyaAllah, nak teruskan solat tarawih jemaah untuk sebulan ini...harap encik husband istiqomah untuk jadi imam kami...heehehehehe

NotaKakiTangan: Nasib baik Medina time tu mertua boleh tolong jagakan...time nak berdoa, waleed dia suh amik medina kat bilik mertua..tengok2 jer medina syok tengok tv sambil membebel ntah paper, kat sebelah neneknya dah tertidur...kelakar jer aku tengok....bila aku angkat dan dukung medina, terus dia senyum kat aku..alolollolo...sweetnye anak aku neh...Okay, Jom Medina, Waleed panggil nak kiter doa sama2...



Thursday, June 12, 2014

medina dah ada tilam sendiri..


Salam olls....

2 3 ari yang lepas, tilam baru medina dah sampai...(sebenarnya dah tempah 2bulan yg lepas)

aah, sebelum ni medina tidur sama2 ngan aku dan suami...medina kat tengah2...

cian medina, ruang sempit kalu dia 'gundah'..

kadang2 terkejut bila waleed dia berdengkur2..

*susah hati...

pandang baby cot medina yang dihadiahkan oleh mertua ku sebelum bersalin, penuh dengan barang2 kitaorng jer..hahahah.. 

#tekadnakcariktilambaru


oleh kerana baby cot medina adalah besi maka kena cari tilam yang sesuai...

dalam otak dah set nak cari 'tilam1pakej'

cari kat kedai.... bumper je dah beratus2..mak aiiii...

beli bantal, sekejap jer nak 'nipis'..

orang  sabah cakap beli bantal 'kapuk'..bagus *thumbsup

give up ngn kedai...cari by online (dah memang tu jgk style aku kan)

cari punya cari ...macam2 page yang jual tilam aku jumpa..

(paling glamer--pernah masuk majalah beb)





Set Tilam Kekabu Dar's Baby


dan banyaklagi....

akhirnya aku tempah kat sorang kakak ni


benda2 yang aku nak order 1 set tau..sebab aku lebih suka beli barang 1 set tapi murah..

Tilam size baby cot

Bantal 2

Bolster 2

Nb pillow (freegift)

Selimut

Bumper cot

Quilt cover

Diaper stacker


dah confirm..aku bayar terus *tutup mata jer...

so, owner cakap tggu beberapa minggu...okaayy.aku tunggu..

mggu lepas aku terima msg...tilam dah siap sis...(teruja aku okaaaaayy))


ni le hasilnya..



diaper stacker


quilt



canttikkkkk..aku suka sangat dan puas hati...

korang pikir aku sorang jer sukeee???

medina suka wei...

tidur sedapppp..lenaa...

bangun sok pagi kul 8am..besa kul 6.30am..ameeekkk kauu..



matching ngan cadar tilam waleed n ummi die kan??


macam2 gaya dan style dah dia buat....nak tunjuk excited kerr?
diaper ni tuk simpan pampers ye...

bukan aku tak nak cari tilam biasa kat mana2 furniture, tapi taulah perangai aku ni..nak yang terbaik ! 
so, medina dah ada tilam baru...
cakap terima kasih kat ummi....uii medina..dgr x?kui kui..

okayy choww~

Thursday, June 5, 2014

JUAL: NINA KAMENG BAKAL TETAP HARGA BARU SABAH SARAWAK

Assallamualaikum to my readers and customers

Ada berita baru yang kami terima dari HQ Nina Kameng.

Nina Kameng akan ada label baru untuk harga tetap bagi Sabah Sarawak. sebelum ni kami menawarkan harga RM30 bagi harga pengenalan kepada Sabah dan Sarawak. So, sebelum kami buat restok dengan harga yang baru, korang masih boleh beli dengan harga RM30 untuk penghabisan stok di tempat kami sekarang. cepat2....jangan lepaskan peluang ini, ok?


NINA KAMENG merupakan produk susu kambing hasil gabungan hebat susu kambing asli bersama madu dan coklat.


SUSU KAMBING + MADU + COKLAT MALT



keistimewaan NINA KAMENG :



-Pek sekilogram (susu tepung) tanpa gula
-sesuai diminum oleh seisi keluarga
-Boleh diminum panas, suam ,sejuk atau ais
-mudah disediakan > Hanya bancuh dengan air
-tak perlu gula/ susu pekat
-Rasa coklat yang enak dan manis dengan madu
-Tiada bau hamis
-rasa sedap yg diakui ramai pelanggan
-boleh digunakan sebagai bahan masakan untuk membuat kuih,biskut,kek dan lain-lain.
-harga yg berpatutan dalam pek ekonomi



Cara bancuh: 
2 sudu besar untuk 1 mug (40g)
botol susu : 3 scoop untuk sebotol penuh 



Berminat? sila PM di link page kami HANARAUDHAH SHOPPEHOUSE or wahtapps me 0102119861, laju2....!

NINA KAMENG: Susu Kambing perisa COKLATMADU

Tuesday, June 3, 2014

IKLAN JUAL : Jubah to Let Go

MATERIAL : Full Chiffon

nak jual sebab tak pakai..
beli tahun 2013..  guna sekali jer..
tak kotor..masih cantik elok sempurna

harge beli rm 75 ari tu..
harga nak jual Rm 55 Termasuk postage


berminat wassap/sms 0168198227
laju2 !! sapa cepat die dapat..






Saturday, May 31, 2014

tahniah my kajen!

tahniah buat kajen,basyirah hj Taba dan suami atas pernikahan yang agak sederhana dan ringkas..

jarang aku jumpa majlis kahwin yang betul2 ikut sunnah.tak terlalu tabaruj dan tak terlalu membazir.akad nikah pastu makan2. baju kedua2 pengantin ringkas jer..jubah...yup, no sanding2, no renjis2,no karoke, no silat2,no baling2 duit syiling dan apa2 je yg sepatutnya..but..ko jumpa pengantin,salam2,amik gmbr,bgi hadiah, wish tahniah,jmp keluarga pengantin and then ko makan.siap.

memang respect la kan pakcik aku tu...sesuai dengan kewibawaannya sebagai seorang tabligh yang ilmu agamanya yg luas hanya meraihkan perkahwinan anaknya macam tu je. wei ko fikir tak ramai org dtg?ramaaaaiii... walaupun nikah dan majlis makan cuma buat kat masjid jer..lebih dapat berkat kan? malah Allah suka... 

okayla,aku x nak ckp pnjg...aku share pic sekitar majlis tu jer la ea..