Followers

Tuesday, October 27, 2015

INi Fikri~

Assallamualaikum..

Pernah tak aku cerita pasal adik -adik aku? macam tak pernah kan? 

haaaa....ni nak habaq..adik lelaki aku iaitu anak ke 4 dari 6 orang beradik dah selamat jadi suami orang..heheheh..syukur Alhamdulillah...dah lama dah masa bulan syawal ari tu...lupa nak citer...

nama die..Dzulfikry ...panggil je fikri atau ayai...adik aku ni kijo nye sebagai Pegawai Eksekutif Dakwah dan wife nye keje akauntan kat satu firm..
best tau keje adik aku ni..kejenye ajak orang convert Islam dan ajar dorang pasal akidah...besaq pahala naaaa...

bulan 12 ni nak buat reception dorang...kat belah pempuan...daerah Ranau..sapa2 duk area sana..sila la datang ye..kat kampung KINAPULIDAN...\

adik ni dari kecik dah pandai dah berdikari...carik duit sendiri..bisnes sendiri..tak susahkan mak bapak..cuma kalu xcukup wang nak balik rumah time cuti, baru nak minta duit...sampi dia pi blajaq kat Sarawak dia buat bisnes sndiri..pakat ngan member2 die...

abis2 je blaja tus dapat keje wei..murah tol rezeki die ni..syukur...

adik ngan wife dan kakak wife die

skrang dah jadi suami orang ni...dah ade kete sendiri...so, hujung2 minggu je..kitaorang pakat balik kampung sama2..hepi je mak bapa kat rumah tengok anak2 balik...kann...

ni citer pasal adik aku yang ni...nanti aku sambung citer pula adik lelaki aku yang sorang lagi ni iaitu abang kepada dzulfikry ni... tunggu!

Tuesday, September 1, 2015

sebenarnya aku cuba untuk tidak marah....

Aku pemarah ye? mudah marah, mudah baran , mudah tegang dan mudah segalanya...kenapa? solat aku tak betul ye? tidur tak cukup? stress keje? penat?emtah...tapi hakikatnya aku mudah marah...kesian husband yang kena tempias dan terpalit..Ampunkan sayang ye abang...ada sesuatu dalam hati ni yang tak bersih...amik masa untuk mencari...


hati yang marah ni tengah nak renovate sekarang...bersabarlah wahai sayang....tengah untuk berubah secara perlahan-lahan...bantuilah aku...Ya Allah, padaMu aku bergantung hidup..Engkau berikan aku tubuh yang sihat dan rupa yang elok..maka perelokkanlah hati ku ini juga...jauhkan dari sikap amarah api darinya Syaitan yang direjam....

P/S:Maafkan aku jika marahku punca hatimu gusar, sayang....


Thursday, August 27, 2015

#03:CiNtA


Aku : Ku mencintaimu setulusnya…
Dia: Tapi ku lebih mencintai. Lebih tulus.
Aku : Menyintaimu adalah kekuatanku…sungguh..
Dia : Sungguh.. kekuatan itu juga datang darimu yang diciptakan Tuhan..
Aku :Kekuatan yang diciptakan oleh Tuhan untuk dua hati yang menunggu untuk bersatu…suatu hari..
Dia : Bagiku, menunggu itu sebagai sabarku…sabarku menggunung tinggi..menanti sampai pasti.. suatu hari kan terbukti..
Sayang, Biarkan Allah yang menyatukan cinta kita..

Friday, August 21, 2015

cerita seorang pakcik

-cuma gambar hiasan-

Pagi tadi masa dalam perjalanan hantar aku dan adik iparku pergi kerja, tiba-tiba suamiku membuka mulut lalu bercerita tentang pertemuannya dengan seorang pakcik di Surau dekat ofis dia. Suamiku hanya duduk dan tertidur di surau hampir setengah jam sebelum waktu Zohor. masa dia terbangun tu, seorang pakcik datang dan masuk ke dalam surau dan memberi salam.

"pakcik dari mana"? soal suami aku.Seperti biasa, suami aku ni jenis mesra alam. semua orang pun disapa dengan ramah.

" pakcik dari tingkat atas tingkat 3,buat kerja simen lantai" jawab pakcik tu. Mendengar saja jawapan ringkas macam tu, suami aku dah faham pakcik tu kerja sebagai kontraktor/tukang simen. 



Lalu suami ku dengan selamba memulakan cerita perbualan “Pakcik, solat ni penting....” sambil melemparkan senyuman kepada orang tua dihadapannya itu.



" Dik, solat sangat penting apatah lagi kita yang beruntung menjadi orang miskin" katanya menyambung kata-kata suamiku sambil ibu jari nya diajukan kepada suamiku dikala membahasakan suamiku “adik”.


"kenapa pula pakcik?" soal suamiku.


"Sebab kita tak perlu fikir bagaimana untuk menyimpan dan menyembunyikan harta" jawab pakcik tu."berbeza dengan orang miskin, hidupnya sederhana dan fokus kepada beribadah sahaja." sambungnya lagi."orang kaya dia perlu fikir dua perkara, beribadah dan simpan harta. sedangkan di akhirat nanti, dia akan ditanya kemana dan apa dia lakukan terhadap harta2nya itu."suami aku hanya diam dan masih memikirkan kata2 pakcik tu. seolah2 pakcik tu meninggalkan teka teki yang tergantung jawapannya.


Dan kata pakcik itu lagi:


“ Dunia ni orang kafir fikir dorang yang punya, jadi dia buat apa sahaja yang dia mahu. Dosa, maksiat dan segala bagai kerosakan yang mereka buat. Tapi kita sebagai orang islam, dunia kita di akhirat sana nanti"




Tambahnya,
"Dik, kematian itu pula umpama kita menghadap cermin. Kita pandang dia dan dia pandang kita kemudian kita goooooo (pergi), bila- bila masa tanpa apa-apa tanda. Kalau ada tanda, bagi orang – orang yang beriman dapatlah dia merasai tapi mungkin bagi kita ni yang banyak buat maksiat,..macam mana?entahlah... 

akhir sekali, pakcik tu cakap "Bah masuk sudah zohor ni... "



PENGAJARAN: 
kadang-kadang, ketika kita leka dan lalai (walaupun seketika), Allah swt menghantar seseorang kepada kita untuk memberi peringatan tanpa kita sedar. Sama ada muda atau tua, yang baik kita terima dengan hati terbuka kerana kita tahu yang baik2 itu datang dari Allah swt. Yang jahat itu dari kita yang lemah, cuba perbaiki dan berusaha untuk berubah.(peringatan untuk diri sendiri)
 sekian-


Sunday, August 16, 2015

Sepetang Bersama Sunset

Pernah mak mertua tegur jangan bawa anak kecil ke laut atau sungai...kalu nak bawa jgk, sebelum balik panggil 'semangat' anak tu balik jgk..mula2 mmg xleh nak terima dek akal..tpi lama2 kau faham jgk kenapa...tapi bukan pasal tu nak citer...hehehe..

dah lama kitaorang tak bawa  medina ke pantai...port yang medina paling suka....biasalah budak2 ...yang dia tahu seronok tengok laut saaja... Petang sebelum makan kat Anjung Selera Tanjung Aru, waleed bawa medina jalan2 dekat pantai...aku tak join,sebab sibuk menunggu makanan yang diorder lama tapi tak sampai2....

Kitaorang kuar beramai2...mak, adik pempuan,suami dan anak2nya, adik lelaki dan istri serta aku 3 beranak. Motif lepak kat sana sebab nak hantar adik pmpuan balik ke miri. Dah habis pantang lerr..boleh balik dah..



So, suami amik kesempatan bawa medina jalan2 dekat pantai...



Pandai lak husband aku amik gambar nih...cantik sangat....

But tak lama ponn...lepas makan kitaorng dah gerak ke epot...skang dah selamat sampai dah diorang kat miri...alhamdullilah... Penat jugak perjalanan kitaorng ni...besok dah nak kerja...monday blues...

Letih mmg letih..tapi kerja tetap kerja.

Medina say: olah olah (sekolah sekolah)

Yes medina...u need to go to school tomorrow k...

Kbai...

Entry yang paling ringkas sdh ni...







Friday, August 14, 2015

banyak cerita mau share!

Assallamualaikum....


jarang betul aku nak update blog....banyak dah peristiwa dan cerita yang berlaku dalam hidup aku, yang aku nak share kat korang. pasal sekolah medina, pasal waleed medina, pasal papa n mama in law aku naik haji, pasal 2org adik lelaki aku dah nikah sorang dan sorang lagi bakal bertunang, pasal adik aku dah beranak 2nd baby, pasal cerita ramadhan dan syawal, pasal rumah terbuka, pasal beraya rumah orang, pasal member kawin, pasal citer sedih, pasal citer happy.... lepas baca suma tu, korang pasti muntah!!!

satu2 aku update...!

kbai..chow...

Monday, August 3, 2015

GayaRaya2015: Jubah Abaya Ummi











Ramai lak kawan2 puji baju raya sedondon kitaorang lawa...ada yang tanya beli  dan tempah kat maner....simple je aku cakap, online jerrr....hehhehehe...

tema kaler raya tahun ni..purple...kih2... sebelum tu aku nak minta maaf kat suami sebab ari tu aku yang minta die suggest warna tema kitaorang ..die pilih kaler silver satin.. kaler tu kalu nak diikutkan memang lawa kalu ade..kena pula design jubah dan baju melayu moden kan...ehehhe. hampir 3bulan sebelum raya aku dah beriya2 mencari kaler tu tau...kat FB la, INSTA la, kedai la...tapi entah kenapa..last2 minit aku suggest purple je dan suami pun okaaay je...cume die ckp jangan kaler pink lagi dah la..hahahha..





tempahan kali ni, kawan aku yang suggest suh tempah kat satu page FB ni..sebenarnya aku ni teragak2 sikit nak buat tempahan secara online. biasa beli yang ready made je. tapi ari tu intai2 page tu, ada nampak macam trusted seller...banyak dapat tempahan dan follower pun ramai gilerrr ar...jubah dan baju melayu pun namapak cantik2... dah intai2 tu terpandang la iklan jubah raya sedondon...ngam2 lak aku nak cari tu kalu boleh biarlah dapat tempah sekali dengan anak. dan Alhamdulillah..apa yang aku nak tu akhirnya jumpa jgk...

so tanya punya tanya kat admin page tu, aku dan suami setuju nak tempah dengan diorang...ada leceh sikit sebab diorang jahit ikut saiz customer so dengan gigihnya aku mencarila tali ukur baju tu nak ukur saiz badan aku anak beranak. 

aku tempah ari tu bulan Mei lagi..sebelum posa,,,,amboi,,,awalnyeeee? hahhahaha...taklah dah memang time2 yang sesuai dah korang nak menempah baju sebab tukang jahit ni ade limit nak terima tempahan tau...serik dah last2 minit ni...

admin dah bagi jaminan, baju akan dipost dalam seminggu sebelum raya..2mggu sebelum tu aku dah beiya follow up dengan admin sebab takut tak sempat...tapi alhamdulillah, dalam penantian..baju tu aku dapat 2ari sebelum raya...hahhaa tak mengigil ko menunggu time2 puncak nak raya masa tu? hahahahah...papun, tahniah dan terima kasih banyak kat page tu yang sabar melayan karenah customer..aku tau bukan aku sorang jer yang perlu die layan tapi ade beratus2 customer. yee kot...

okay, sape2 yang berkenan sangat dengan design jubah sedondon yang aku pakai tu...ni haaa..korang leh cari page kat FB korang... JUBAH ABAYA UMMI ...... atau wassap admin kat no. ni 0145488810 ....


nah...medina bagi hadiah gamabr selpie





Wednesday, May 6, 2015

LittlePenyu: 1st spa baby in Sabah

Assallamualaikum....

Entry kali ni nak throwback cerita masa kitaorang bawa medina mandi spa kat Little Penyu pada 2hb & 8hb february ari tu..just nak share dengan korang pasal satu2 nya 1st spa baby kat Sabah. Haaa..ingat orang dewasa je ada spa, baby pun ada tau. .ari tu ada 4 5 orang jgk kawan2 mommies kat luar sana yang tanya best ke tak tempat tu..mcm mana nak buat appointment..brp kena bayar...dan..dan....heheheh.... satu2 aku kena jawab..

Actually aku tau tempat tu kebetulan je..time tu we all bawa medina pegi shopping kat kedai baby wonderland. Masa nak balik tu la aku nampak banner little penyu. Cuma dorang belum open lagi..baru nak launching to public hujung bulan january ari tu.. Dari situ la aku dapatkan maklumat pasal  dorang kat their fb. Sebagai ibu, op kos aku sangat excited nak bawa medina mandi pool. lagipun this is very nice place untuk kita nak habiskan masa with our parent, terutamanya dengan husband dan anak. Lagi teruja sebab bila ada little penyu ni, terlepaslah kempunan nak bawa medina pegi ke tempat2 mcm ni. Sebab sebelum ni aku pernah gak usha2 kat hippopobaby spa kat semnanjung tu. Tapi agak2 la kan klu aku nak beli tiket flight semata2 nak pegi sana. Huhuhu...

So lepas husband mesej untuk buat appoinment with the little penyu by messege fb, kitaorg set date on 2hb feb ari ahad sebelah petang...ngam2 pula aku dapat bonus tahunan kan, lagi ar senang hati. We all pilih pakej single visit rm48 for 20-30 minit. Dah kebetulan pula little penyu tu baru buka dan tengah buat promosi buy 1 free 1 utk 200 org, so kitaorg pun dapatla.rezeki lgi.syukur. Dats y la kitaorg pegi lagi 8hb tu untuk free session. Hah, da menjawab persoalan tak kenapa kitaorng pegi lagi kali ke 2? Sebab ari tu ada sorng member tanya, best sgt ke smpi 2x pegi..dah dapat free, pegi jela kan?


Kalau korang nak tau, little penyu ni ada buat swim + baby massage! Actually bawa medina ni nak bagi dia berani masuk pool dan exercise dalam air..


Little Penyu ni bukak pukul 10.30 a.m. sampai 5pm (weekdayd) dan 9.30am- 5pm (weekends). kitaorang datang time weekend, kalau weekend sure penuh sebab ramai set appointment bila weekend. Kalau korang nak pegi time weekend, make sure call set appointment 3 days before atau lebih awal lagi ok! Sebab dengar cite, kene tunggu turn kalau ramai sangat. So, kira untung la jugak pegi time weekday sebab tak ramai orang. hehe. Takdelah rushing-rushing and rasa macam buat rumah sendiri pon ada! hehe.


tempat ni tak besar tapi suasananye memang best..ade tempat santai..maybe sesuaila untuk para suami yang menunggu...ade juga ruang untung breastfeeding.. hehehhe...

Ruang pintu masuk

ruang tukar lampin untuk baby


ruang dekorasi dalaman




ruang deko bahagian depan

para staff yang sporting


teringin juga nak tgk medina berenang dalam ni tapi yang ni for baby yang bawah setahun 

ada 3 bijik je but nice


dinding yang memisahkan ruang kaunter dan ruang spa


kat sini boleh lepaking ..especially tuk suami..hahaha

ada juga ruang bacaan

ruang untuk warming up dan massage baby



ni lah ruang untuk breastfeeding..simple tapi selesa jgk la...




Ok mula-mula sebelum Medina nak bawak mandi dalam kolam dia tu, kena main-main dengan mood dia dulu. kasi dia warm up dulu. So, staff dekat Little Penyu Spa ni pandai jugak dia attract Medina dengan main-main dengan dia dulu. tapi Medina ni tak pandai duduk diam, asyik bergerak ke sana ke mari...nak pegang pun dia xnak..nak mengejar bola kononnya...sabar jo laa..
kita warm up dulu yee
             
Lepas dah setel main-main dengan Medina, sebelum mandi staff baby spa ni dia ajar mcm mana nak streching kan kaki baby  dulu supaya tak terkezuttt masuk kolam nanti. hihi ! Nampak muka Medina tu, muka macam redha dan pasrah je. amboi macam layan puteri tau.. ummi dulu kecik-kecik pon atok nenek tak bawak pegi spa pun. mandi sungai pun x bagi...huhu

Maka, siap sedialah si aktif  ni dengan muka pasrahnya sebab Ummi dia nak masukkan dia dalam air!! hehee. Salin semua baju, diorang pakaikan pampers renang diorang untuk bawak masuk dalam kolam. Yelah, kot-kot terkencing ke terberak ke, habis berkeladak air.haha. Nasib Medina tak berak :P

And tadaaaaa!!! biar gambar yang berbicara...hehe! 



Pelampung tak payah bawak, kat sana dah sediakan :)
Cuma korang kena bawak pampers siap2, tapi pampers tu kita gunakan masa nak balik la kot. Sebab masa nak mandi, diorang pakaikan pampers (swim diapers) diorang sendiri.

 Ok kalau nak tau, masa dalam kolam ni selama 20-30 minit tauu :) Tapi rasanya aku macam amik 20minit sebab tengok Medina macam dah penat. 

Eh lupa nak cakap, air dalam ni tak sejuk pon tau. Suam-suam je, boleh buat baby mengantok-ngantok nak tido sebab dia rasa tenang. Rasanya seingat aku, dorang ada cakap suhu air tu 36 drjh celcius. 

tq Little Penyu atas layanan ari tu. InshaAllah pasti akan datang lagi bawak baby (next baby..insyaAllah)hehehehe.

Bagi yang nak tau berapa bayaran kena buat, only RM 48 per session include swim for 20-30 minutes + warm up. rasanya sejam setengah jugak dok dalam baby spa ni tadi :) Memang rasa sangat berbaloi tauu! ada juga pakej lain yang diorang tawarkan..

korang leh tengok kat FB dorang la LITTLE PENYU !

atau IG @LITTLEPENYU

Untuk full address, boleh check dekat sini.

Address :Metrotown , Block J, 1st Floor (opposite Lucy's Kitchen)
Kota Kinabalu Sabah

Operation Hours : 10.30 a.m.- 5 p.m. (Monday-Friday)
9.30 a.m. - 5 p.m. (Saturday)

Mommies and daddies, remember to spend quality time to your little ones ok! 




Friday, February 13, 2015

QASEH GOLD JUNIOR untuk MEDINA


Dulu, sebelum saya berikan anak saya Qaseh Gold Junior, saya sentiasa risau apabila anak saya terkena jangkitan selsema dan batuk2 apatah lagi demam. Jujur saya katakan, sekiranya sakitnya semakin teruk saya terpaksa memberikannya ubat dari klinik atau hospital walaupun saya tau anak2 berumur kurang 2 tahun tidak patut diberikan ubat-ubatan. lebih2 lagi saya kasihan melihat anak sesak nafas dan tidak dapat tidur disebabkan hidung tersumbat. saya sebagai ibu yang mesti bangun pagi2 untuk keluar bekerja, terpaksa berjaga malam demi menjaga anak yang asyik menangis disebabkan batuk dan selesama. Pada masa itu, kesabaran dan air mata yang mengalir saja menjadi kekuatan saya untuk terus bertahan.


Alhamdulillah, selepas saya mengamalkan Qaseh Gold Junior, kini saya tak perlu risau lagi. Qaseh Gold Junior membantu mengurangkan batuk berkahak dan mengeringkan selesema dengan cepat. dan itu yang terjadi kepada anak saya. Syukur. saya sebenarnya tidak akan berani memberi testimoni sendiri selagi belum mencubanya. Namun selepas 2 bulan saya mengamalkan Qaseh Junior kepada anak saya setiap hari sebelum sarapan dan sebelum tidur, saya mula yakin dengan Junior itu sendiri, dan entry kali ini saya fokuskan pada Qaseh Gold Junior sahaja.

MODEL QASEH JUNIOR : RAUDHAH EL MEDINAN (anak saya)


selain daripada itu, anak saya semakin bijak dan ianya sangat ketara. walaupun belum stabil berjalan sendiri, saya melihat perubahan pada cara dia memahami keadaan sekeliling, cara berfikir dan tingkah laku. saya tak pasti adakah itu disebabkan amalan pemakanan sunnah Qaseh Gold Junior atau pun ke'normal'an pembesaran anak2 zaman sekarang.namun saya bercakap atas naluri seorang ibu bahawa mungkin sebab dia mendapat 1001 khasiat pemakanan sunnah yang terdapat dalam satu botol junior? kita cuma berikhtiar selebihnya doa dan tawakal pada Allah s.w.t.....wallahualam,,,,,


Bila anak saya sembelit, saya bagi Junior saja...sebab saya tau KURMA, BAYAM, PEGAGA dan MADU adalah salah satu penyumbang serat yang boleh mengubati sembelit dan baik untuk sistem penghadaman. contohnya, pagi tu saya dapati anak saya sembelit, saya bagi dia makan Junior. sampai waktu petang, saya tengok poo poo dia dah okay..


Dan juga apa yang saya perhatikan anak saya amat fokus pada sesuatu yang dia minat, jadi saya rasa KISMIS dan GINKO menyumbangkan khasiatnya untuk menjadikan minda anak saya fokus pada sesuatu benda serta cepat ingat. Anak saya memang seorang yang jenis badan kurus tapi bukan bermakna dia tidak sihat. Anak saya tetap aktif, kuat dan cergas walaupun kadang2 agak kuat menangis. dan saya yakin bahan2 Junior seperti ZA'FARAN, ZAITUN, TIIN DAN HABBATTUSSAUDA membantu menguatkan sistem imunisasinya. Sebab itu, walaupun dia demam, dia tetap aktif.

pernah mertua saya tegur, anak saya kurang selera makan dan kadang2 tidak mahu makan langsung. sehinggakan mertua saya hampir ragu2 dengan Junior. Kenapa anak saya begitu sedangkan Junior membantu anak2 tambah selera makan. jadi kebetulan hujung minggu itu memang saya yang jaga anak saya sebab selama saya bekerja, mertua saya yang jaga dia. saya, suami dan anak keluar ke servis kereta untuk beli dan ganti break kereta. sambil menunggu, kami makan di Restaurant Nasi Ayam Juara, Tuaran. kami order 2 set nasi ayam dan mix hati pedal ayam masak steam kicap. saya minta pelayan bagi kami piring kosong untuk anak saya. kemudian, saya bagi dia sedikit nasi dan ayam serta kuah sedikit dalam piring tu. Tau tak apa yang berlaku? anak saya makan dengan cukup selera dan banyak. Sambil saya menyuap, sambil tangan dia sendiri amik nasi tu.bayangkan betapa gembiranya saya melihat anak selera makan. sejak itu saya perhatikan, kalu saya yang jaga pemakanan anak saya, selera dia tetap bagus dengan syarat resepi makanan kena berubah dan jangn makan benda yang sama. yalah, Cuba kamu diberi makan nasi putih saja setiap hari? mesti kamu mahu makan benda yang lain kan? apatah lagi anak2 setahun yang nak membesar, semua jenis makanan dia nak rasa. itulah yang kadang2 merisaukan kan saya kalu anak saya bukan di bawah jagaan saya. so kesimpulannya, bukan salah JUNIOR malah saya rasa JUNIOR la yang membantu anak saya bertambah selera makan.Ini bermakna salah kami yang tak bagi dia makan dengan cara yang betul.

dan sekarang, saya tetap teruskan Junior untuk anak saya. apa saya cuba ceritakan di sini adalah niat untuk berkongsi 1001 khasiat Qaseh Gold Junior untuk ibu2 di luar sana. Apa-apa benda atau perkara yang baik, saya rasa saya patut berkongsi pada semua orang. Betul kan?

itu saja dari saya. TERIMA QASEH Junior.







Monday, January 5, 2015

~mabuk cinta atas Star Cruises Superstar Aquarius~

Assallamualaikum sume..

Alhamdulillah ,kita dah masuk tahun baru 2015..syukur Allah masih memberi kita peluang untuk bernafas dan menikmati hidup ...dah berazam baru ke sume? aku pun tengah nak cari azam baru jgk ni..hehehe..

Sebenanrnya aku nak postpone entry pasal pengalaman aku bercuti baru2 ni tapi memandangkan ramai pula kengkawan tanya itu ini pasal Start Cruises..caner nak beli tiket,caner rupa star cruise,apa yang best kat sana,apa yang ade dan macam2 la..So aku decide nak post share pengalaman ni kat u olls...kot2 la kan ada yang nak pegi bercuti sana.lagipun kapal mewah ni cuma available sampai bulan February je.

Bagi yang berimpian nak bercuti atas kapal,aku memang syorkan korang pilih star cruises Superstar Aquarius ni..kapal ni berlabuh kat pelabuhan Jesselton Point, Kota Kinabalu, Sabah. Hari tu, kawan suami aku yang hantarkan kitaorang ke sana. Boleh jer korang nak bawa kereta sendiri dan tinggalkan kereta kat area parking depan check in hall Star Cruises tu (Parking berbayar) tapi berani ke nak tinggal kereta? hehehhe..suami aku lebih rela bayar tiket mahal dari nak beli tayar kereta mahal2 kalau kena curi nanti..kaann...

Sekarang, star cruises tengah buat promosi sampai bulan februari. Korang boleh beli melalui online atau pergi sendiri ke tours & travel agent yang terpilih kat kota kinabalu. Nanti aku share korang agent mane yang ada jual tiket star cruises..melalui online pula,korang boleh search kat google..star cruises superstar aquarius.

 Star cruises sekarang menawarkan pakej 3N4D, 2N3D dan 1N2D dengan harga yang berlainan mengikut cabin. masih ada promosei 30% all off pax. so, kalu korang bayar untuk 2 orang, harga yang sama tapi kalu korang bawa orang ke3 (maksudnya pergi bertiga) harga 3rd person tu dah jadi murah sikit. macam aku, suami dan Medina hari tu. emmm..yang aku faham, macam tu lah kan. kalau tak faham kena tanya agen la nampaknya,,,hehehe

Kat atas tu harga2 mengikut cabin..semuanya ada 30% off all pax.

Kat bawah tu pula, senarai agen travel yang jual tiket star cruises..korang boleh tengok dan refer..utk area kk je ye..

Check in kat Jesselton Point Hall.


Waktu check in adalah antara pukul 4.30 petang sehingga 7.30 malam, so korang kena check in selewat2nya pukul 7.00 atau 7.30 sebab kapal akan mula berlayar pada pukul 8malam. Kitaorang check in dalam kul 5petang. Semasa check in, korang akan diberikan satu access card yang berwarna biru, dan selepas itu, kad pengenalan korang akan di ambil masa nak masuk pintu kapal. So korang terpaksa keep access card tu sebab itu jer dokumen pengenalan korang yang ada. Kat access card tu tertera nama dan i/c korang, muster station no dan cabin no. and then kena bawa sepanjang korang berada atas kapal tu. 

Access Card

Kegunaan access card? yup itulah kunci cabin korang ye. Dan satu lagi, kalu nak makan kena bawa utk tempah meja makan, nak shopping pun kena bawa sebab korang tak perlu pakai duit kalu nak shopping. Kalau tak de benda ni, goodbye le jawabnyer ye..tapi korang kena ingat sebelum nak check out pukul 10 pagi, baru la korang boleh jelaskan bil2 kat reception di deck 7. Dan juga korang akan diberikan satu pamplet star navigator untuk rujukan korang nak tau timing nak makan atau nama2 restauran yang korang boleh makan, program2 yang menarik, atau promosi yang dorang buat. Percutian ni cuma 3hari 2 malam..cuma pusing2 kat High Seas Kota Kinabalu jer bukan menuju ke Palawan Filiphina..itu pakej lain...beza ye...


Star Navigator- kat pamplet ni la yang korang boleh refer tempat2 mana yang boleh makan, jadual makan dan program2 menarik yang ada kat kapal tu. pamplet akan diberikan sebaik saja korang masuk ke dalam balai pelepasan.


Welcome to the Star Cruises Superstar Aquarius!!


Cabin/Bilik 

Tentang bilik pula, ikut budget la..tinggi budget lebih sempoi la biliknya .Bilik kitaorang kat Deck 9 no. 9017 .Pengalaman tidur diatas kapal itu yang penting. Jangan expect tinggi sangat yer sebab ruang bilik takla sebesar macamana kita tinggal dihotel-hotel biasa. Bagaimanapun semua kemudahan lengkap. Setiap bilik terdapat televisyen..eh tu pun nak bagitau ke? Rilek jangan marah apa yang menariknya dalam TV ini terdapat paparan navigasi kapal untuk membolehkan kita mengetahui kedudukan kapal dan satu saluran CCTV luar kapal membolehkan kita tengok pemandangan depan kapal ( entahla nampak laut jer..).  

tak nak cakap panjang, korang hadap gambar jer la ye...kih kih kih..

ini no cabin kitaorang..pintu nampak jer kecil..tapi kat dalam.....huhuhu

siap nak amik pic bilik air lagi....ampehh

bentuk apa ni???
terus siap2 simpan baju dalam tu sebab takut kedut..hahha


 

oppsss...sensorrrr....


sebenarnya katil tu single bed tau..tapi kitaorang gabungkan sekali...hehe

camnila ghupeenyee..

anak beranak tu tengah explore sume benda dalam tu..alahaiii..




jadi modelll sikit...


siap ada peti ais kecill...senang la nak menapau makanan nanti..

suka sangat Minah ni syok sendiri tengok cermin..siap korek2 gigi lagi tu...

uiiiii beraninya anak ummiwaleed ni tengok laut kat tingkap...ummi gayat weeeii

heeppp...hepppp..heeepp..

perangai MEdina ni, kalu dah nampak kartun, mata tak lari dari tv dah...time ni baru bangun pagi ni..huhuhuhu

tengok...duduk kat sofa pun masih lagi tuuuu.....makan biskut dulu sebelum mandi..
kaler biru tu kawasan laut pelabuhan kota kinabalu..nampak tak garisan merah? yang tulah kawasan High Seas.

korang boleh tengok kat tv, map perjalanan kapal tu atau kordinat kapal tu berlayar.

sofa tu boleh jadi katil jugak tau...mase mula2 masuk nampak sofa tu dibuka jadi katil, tapi kitaorang tutup balik jadi sofa..so, ruang jadi luas..senang nak solat dan tempat medina berkeliaran..hahhaha

lagi sekaliiii...

morning day .....time ni hari sabtu pagi...tak sempat nak tengok sunrise..huhuhuhu


Buffet  & Supper 

Masa makan malam(buffet) bermula dari pukul 6petang hingga 8.30 malam untuk semua pelanggan kapal. Memang best dan sedap makanan yang disediakan..semuanya halal. Maaf tak banyak gambar makanan yang aku ambil, yelah aku sibuk mengambil macam-macam juadah. Kalau nak cerita apa yang ambil aku pun segan nak bagitau he he he kang terkejut pulak. Macam2 wei...So disini aku bagi sedikit sedikit tips, check in awal sebelum pukul 6. Lepas solat Maghrib cepat-cepat pergi makan. Biar perut kenyang baru best nak ronda-ronda dalam kapal ini. dah puas korang berjalan, boleh singgah untuk supper plak pukul 11.30-12.30p.m..makan lagi...hehehe~

Makan pagi/ Breakfast 

Makan pagi pun best juga. Kepelbagaian menu yang disediakan pada pendapat aku okla.dan yang bagusnya, kapal ni ada sediakan bubur, so taklah aku bimbang nak bagi Medina makan ape kan.siap makan hidangan pertama, sambung dengan hidangan kedua, ketiga.....hahahhaha...percuma lah katakan...berabis la..

Stardust Lounge (Deck11)

Lepas makan, dalam pukul 8.30 kitaorang gerak ke Stardust Lounge ini untuk menyaksikan pertunjukkan dari Eropah. Magic show pada malam pertama dan Pementasan Muzikal Show pada malam kedua -Tarian,nyanyian+sketsa dan sedikit akrobatik merupakan initpati pertunjukkan ini. Ini pun percuma juga buat semua pengunjung kapal. Bolehla rehatkan perut tadi. Kalau ngantuk tidur je dalam tu  ha ha. Lepas pertunjukkan terpulanglah nak kemana pun nak berkaroke ke nak makan lagi ke nak berdisko ke ikut suka hati korangla (ayat perli)...tapi kitaorang masuk bilik and then solat isyak dan rehat. tak berjalan sangat waktu malam sebab angin agak kuat kat atas kapal.







Swimming Pool (Deck11 & 12)

Swimming pool terletak diruang atas kapal. Ramai yang suka lepak kat sini sambil tengok permandangan luar. sebelah swimming pool tu pula ada cafe (Oceanna BBQ). tapi time pagi pukul 10-11pagi dan 3-4ptg jer...Kat sini ada jacuzzi dan child pool. tapi kitaorang just tengok jer la orang duk mandi kat sana..suami niat nak mandi, siap bawa seluar pendek lagi tapi tengok2 ramai pula yang join mandi..tus cancel..

sebelah malam..pemandangan dari spices restaurant







Mariners dan Spices Restaurant (Deck 9 & 11)

Apa benda ini. Ok, ini adalah restoran berstatus halal diatas kapal ini,so buat pengunjung beragama Islam boleh la makan disini atau lepak minum secawan kopi ker.Restoran Mariners berada kat deck 9, tempat ni agak terlindung sikit so kena cari pelan-pelan lagipun Deck 9  tak luas mana so senang nak jumpa.Mula-mula tercari-cari jugak restoran ni, Untuk Spices Restaurant (makanan melayu), boleh naik ke deck 11..restaurant terletak kat hujung kapal..memang terasa gile ar kapal bergoyang..nak makan banyak pun tak jadi sebab dah start2 nak mabuk...uweeeekkkk~~~



Antara Hidangan melayu..daging lembu, daging kambing, ayam, ketam, telur, DLL


Suasana Sipces Restaurant





Sarapan Pagi..Ini baru hidangan pertama...heheheh kat Marines Restaurant~


Demonstrasi Keselamatan (Deck 7)

Antara selepas dinner dan sebelum kitaorang ke Stardust Lounge, sume penumpang diarahkan turun ke deck 7 untuk demo keselamatan. kat sana krew2 kapal dah tunggu. para penumpang akan berkumpul mengikut Muster Station masing2 (boleh tengok kat Access Card). So, diaorang akan tunjukkan cara- nak pakai jaket keselamatan dan lain2.




Tempat2 Lain

Kedai Duty Free (bebas cukai), Klinik, Pusat Jagaan Anak, Kasino, Kedai jamtangan,Kedai beg  kulit ,Kedai T-shirt, kedai souvenier, gymnasium, basketball , bilik disko, karaoke, jogging track , meja ping-pong, pusat urut (massage centre), Sauna, Jakuzzi, Saloon dan lain-lain. Yang aku tulis tu setakat yang aku perasan jela.






















Deck 11-executive deck



ada juga pusat jagaan anak..sejam RM15..mahal weii..



beg cantik2 tapi harga pun sangatlah cantikk..hehehhe






bye2 Star Cruise..dah nak check out dah...hehhe


Sorryy, tak dapat nak amik gambar waktu malam sebab kitaorng tak keluar dari bilik...hhahaha



Jangan Lupa!!

*Bawa bersama I/C dan passport. xde benda tu, gudbye la..!! hehe

*Bawa ubat2an .cth: ubat mabuk, koyok, atau minyak angin

*jangan bawa benda tajam, macam kat lapangan terbang jugak, barangan korang akan diimbas  melalui mesin pengimbas metal

*Korang dinasihatkan agar tidak menghidupkan telefon anda semasa berada diperairan antarabangsa. Kadar caj adalah mengikut perantauan antarabangsa. Guna mod penerbangan (flight mode)

*Pegang elok2 access card korang dan bawa kemana saja, jangan tukar dengan sesiapa. Sekiranya korang nak membeli apa-apa perkhidmatan korang perlu membayar  bil2 tersebut semasa claim  kad pengenalan kad deck 7 atau sebelum check out pada pukul 10 pagi.

*Makanan dan minuman dari luar adalah dilarang. So nak bawak air mineral pegang siap-siap masa check-in . Air mineral dibenarkan bawa masuk ok.

*Bagi yang beragama Islam dinasihatkan agar tidak berjudi – Haram sebab kat sana kalu iman korang xkuat..macam2 benda haram korang boleh nampak..casino, disko, jackpot dll...so don't ever ever try it....

Nasihat Terakhir: Jangan Yakin Sangat korang Tak Mabuk Naik Kapal Star Cruises ok?hahahhaha~